جشن نوروز از کجا آمده است؟ در نهایت تنوع و تفاوت، چنان رشتهای ناگسستنی است که گویی دستان هنرمند تاریخ، ایران را با سبک اصیل همبستگی، زیبا و رنگین به هم بافته است. |
گروه فرهنگی: قدم در وادی فرهنگ و سنتهای ایران میگذاری، گویی که سراسر پهنای ایران را فرشی رنگین از هزار رنگ و بافت مختلف پهن کرده باشند و در نهایت تنوع و تفاوت، چنان رشتهای ناگسستنی است که گویی دستان هنرمند تاریخ، ایران را با سبک اصیل همبستگی، زیبا و رنگین به هم بافته است. از شمال تا جنوب ایران و از شرق تا به غرب آن را فرهنگها و قومیتهای مختلفی تشکیل دادهاند، اما چیزی که بیش از همه چیز ایران را شهرهی جهان کرده است، فرهنگ اصیل ایرانی-اسلامی آن است که در جای جای این مرز و بوم در جریان است و در نهایت اصالت، فرهنگی است پر از تنوع.
در سراسر جهان، معدود مردمانی یافت میشود که چون ایرانیان، در عرصهی سنتها پیشتاز باشند؛ این مردم خونگرم و سخاوتمند در عین اینکه زندگی پرتلاش و پرزحمتی را رقم زدهاند، اما هرگز نگذاشتهاند رسم دیرین، و سنت کهن این مرز و بوم به دست فراموشی سپرده شود.
دنیای ما ایرانیان، دنیای بسیار جالبی است، از مراسمات جشن و عید گرفته تا مراسمات عزاداریهایمان، همه و همه نشان از فرهنگ و اصالت تاریخی ما ایرانیان دار. مردم فرهنگ دوست ما، در طی سالها در برگزاری رسمها کوتاهی نکرده و هرسال نیز با شور و شوق بیشتری حضور خود را نشان دادهاند.
ورق به ورق تاریخ ایران را که مرور میکنیم، به مراسمها و جشنهای زیادی بر میخوریم و عید نوروز نمونهی بارز آن است که نه تنها در ایران، بلکه در سراسر پهنای قارهی آسیا شناخته شده و مرسوم است، اما در این میان، عید نوروز ایران تافتهای جدا بافته است، چرا که در هیچ کجای دنیا، فرهنگها و سنتهای اصیل، به این اندازه، نتوانستهاند بساط خود را پهن کنند.
عید نوروز، جشنی که حتی با شنیدن نام آن نفسهایمان تازه میشود و غبار کهنگی و کدورت از دلهایمان رخت میبندد؛ اگر سراسر سال را تلاش و دوندگی و خستگیها و ناملایمتیها پر کرده باشند، عید نوروز مثال زنگ تفریحی است که در طول آن نفسی تازه کرده و ورقی از زندگیمان را پشت سر میگذاریم و با شادی و آسودگی رهسپار سالی نو میشویم.
این رسم دیرین، قدمتی به اندازهی ایران باستان دارد. گویی تخت جمشید نیز از این فرهنگ تاثیر پذیرفته است. چنین مشاهده میشود که سربازانی که در پهنای دیوار آن برش داده شدهاند، هر کدام موردی از سفرهی هفت سین را در دستان خود به سمت بالا میبرند. این جشن باستانی، که صبغهای غیر اسلامی دارد، از زمان ورود اسلام به ایران، به ویژگیهای اسلامی نیز مزین شده است، چرا که دعای تحویل سال، قرآن گذاشتن در سفرهی هفت سین نمودی از اعتقاد و علاقهی ایرانیان به دین اسلام است.
بهروز خاماچی، پژوهشگر تاریخ در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجانشرقی اظهار کرد: تمامی مراسمهای عید نوروز، از ایران باستان به ودیعه مانده است، تاریخ ایران شامل دو بخش قبل از ظهور اسلام و بعد از ظهور اسلام تا الان است. قبل از ورود اسلام، مراسمهای دیگری در این روز انجام میشد.
وی ادامه داد: مردم، اولین روزهای فصل بهار را که از قدیمالایام با نام "عید نوروز" شناخته میشود جشن گرفته و شادمانی میکنند؛ چرا که در گذشته مردم در زمستان سختی فراوانی میدیدهاند. سرما از یک طرف، و بیکاری و فقر از سوی دیگر مشقت و سختی زیادی را برای مردم به ارمغان میآورد و همچنین آمدن فصل جدید به طبیعت و همچنین زندگی مردم جان تازهای میدمید.
خاماچی با بیان اینکه در گذشته دو نوع عید وجود داشته است، بیان کرد: شاهان قدیم برای اینکه در بین جمعیت محبوییت داشته باشند؛ از دوازده روز عید، 6 روز آن نوروز خاص قرار داده و در کاخهایشان میزبان مردم میشدند و بعد از آن نیز نوروز عام شروع میشد که مردم در بین خودشان شش روز دیگر عید را به بازدید و شادمانی میپرداختند.
وی ادامه داد: در گذشتههای دور که مردم از امکانات کمی برخوردار بودند و زمستان نیز بسیار طاقت فرسا بود و حتی مردم تا چند روز متوالی نمیتوانستند پای خود را از خانه بیرون بگذارند و مانند امروز هیچ وسیلهای برای مسافرت و تفریح نبود و فقر هم به شدت زیاد بود، از این روز فرا رسیدن فصل بهار ارزش و اهمیت زیادی برای مردم داشت.
خاماچی، درخصوص سفره هفت سینی که امروزه جزء لاینفک بساط نوروزی مردمان ماست، اظهار کرد: قبلا از ورود دین مقدس اسلام به ایران، این موارد "هفت شین" بوده است. بعد از اسلام به هفت سین تغییر پیدا کرده است که شامل "سبزه، سیر، سنجد، سمنو، سکه، سیب، سفره" میشود.
این تاریخ شناس در خصوص چیزهایی که در سفرهی هفت سین ایرانیان جای دارد، بیان کرد: بعضی مخلفات دیگر مثل ماهی، آب، تخم مرغ و قرآن که نوید فصل رویش و جدید را میدهد نیز در سفره هفت سین ایرانیان جای دارند که نماد خیر و برکت برای خانههای مردم است. همچنین خواندن دعای "یامقلب القلوب و الابصار" در لحظهی تحویل سال و دعا به درگاه خداوند، سالی درنهایت زیبا را نثار هرکسی خواهد کرد و از گذشته نیز بزرگان فامیل در کنار سوره یوسف که نماد خیر و برکت است پول تازه میگذاشتند و برای افرادی که به بازدیدشان میرفتند و مخصوصا کودکان، عیدی میدادند تا این پول تا پایان سال خیر و برکت را برای اهالی خانه، به دنبال داشته باشد. این مسئله در دین اسلام نیز کار خیلی پسندیدهای است.
گذشته از سفرهی هفت سینی که هر ساله زینت خانههایمان میشود، رسم دیگری نیز که پابه پای عید نوروز همراه شده است، نامگذاری سالها به اسامی حیوانات است؛ این روشی بود که ترکان چینی "ایغوری" برای شمارش سالها استفاده میکردند که همزمان با حضور مغولان و تسلط آنان در کشور ما نیز رواج یافت؛ امروزه هرچند این نوع گاهشماری در کشور و تاریخ ما جایی ندارد اما جزءی از مراسم نوروزی است و مردم هر ساله کنجکاوانه در پی نام حیوان سال میگردند و در سفرهی هفت سین خود، مجسمه یا نمودی از آن حیوان را میگذارند.
خاماچی، در خصوص نامهایی که برای هر سال تعیین میشود، گفت: اینکه برای هر سالی یک حیوان را انتخاب میکنند نمادی و رسمی است که از ایران باستان مانده است و امسال که سال میمون است سال دلخوشی و شادی و نشاط است، چرا که میمون خودش یک حیوان شاد است و تمثیلی از شادابی و نشاط و همچنین پرکاری برای مردم است.
دید و بازدید و عیددیدنی یکی از سنتهای اصلی عید نوروز است، و مردم هر ساله برای این کار برنامهریزیهای فراوانی میکنند، از کودکان گرفته تا بزرگترها، با پوشیدن لباسهای نو، مهیای این رسم دیرین میشوند؛ این رسم علاوه بر اینکه ریشه در اندیشهی مردمان ایران باستان دارد، رسمی است که بیش از هر چیز خداپسندانه و انسان دوستانه است، چرا که خداوند متعال و معصومین علیه السلام به کرات در خصوص صله رحم سخن گفته و بر اهمیت و ارزش آن تاکید کردهاند.
این تاریخ شناس در این خصوص گفت: از گذشته در روز اول عید به دیدن بزرگترها میرفتند؛ مادربزرگ و پدربزرگها اولین میزبانانی بودند که مهمانان نوروزی را پذیرا میشدند؛ بعد از آن نوبت به کسانی میرسید که یکی از نزدیکانانشان فوت کرده باشد. مردم برای خانوادهی معزا، به عنوان دلداری لباس سفید یا رنگی میبردند تا رخت سیاه خود را دربیاورد و همزمان با عید نوروز، روح خود را نیز تازه کنند.
وی با بیان اینکه، امروز نیز جای خوشحالی است که مراسم روز اول عید در بیشتر موارد مربوط به گرامیداشت یاد و خاطرهی شهیدان میشود، ادامه داد: شهیدان سعادت را برای ما رقم زدهاند؛ ما نیز مثل بسیاری از مردم ابتدا به وادی رحمت برای عرض ادب خدمت شهدا رفته و این کار بسیار ارزشمندی است، چرا که اگر ما الان به راحتی میتوانیم نوروز خود را جشن بکیریم به خاطر جانفشانیهای همین شهدا بوده است که در هشت سال دفاع مقدس جان خود را فدا کرده و امروز نیز در دفاع از حرمین به شهادت میرسند.
خاماچی، عید نوروز را یک سنت حسنه میداند و در این خصوص گفت: مردم از قدیم نیز از اولین روز عید، خانههای خود را آماده کرده، شیرینی و آجیل تهیه میکردند اما در این روز به علت نبود سردخانه، میوه وجود نداشت و این رسم مربوط به امروز ایرانیان است. مردم نیز به دید و بازدید یکدیگر رفته و روبوسی میکنند. این روبوسی نیز یکی از رسمهای کهن در عید نوروز است که نماد صلح و صمیمیت است و همه برای یکدیگر آرزوی سالی خوب و پر از خیر و برکت را میکنند. این مراسمات به این شکل در هیچ کجای دنیا وجود ندارد و یکی از عالیترین سنتهایی است که ایرانیان دارند، چرا که علاوه بر شادکامی، صلح و دوستی را به دلها هدیه میکند.
وی با اشاره به سختیها و مشقت زندگی مردم در گذشته، بیان کرد: در قدیم با وجود سختیها و نداریهای موجود، صمیمیت و سخاوت بسیاری در بین مردم وجود داشت و سخاوت و گشاده دستی به قدری بود که مردم از دودکش خانهها شالی به خانههای یکدیگر میانداختند و مردم نیز درون آن کیسهها آنها هدیه میگذاشتند.
خاماچی اظهار کرد: بعد از ورود اسلام به ایران، خلفای عباسی که با چنین مراسمهایی آشنایی نداشتند، با دیدن رسمهای زیبا و دلنشین ایرانیان و اینکه یک جشن سالم خوب هر ساله در ابتدای سال برگزار میشود، به این سنتها و رسمها علاقه پیدا کرده و مانع از برگزاری آن نشدند. همچنین عید نوروز به سبب ویژگیهای خوب، رسمهای شیرین و همچنین صلح و صمیمیت و شادمانی که داشت، همیشه مورد توجه مردم بوده است.
طبخ رشته پلو در شب عید، برگزاری بازیهای تیمی، شاد کردن دل نیازمندان، از جملهی رسمهای عید نوروز بود که هنوز هم پابرجاست.
وی در خصوص رسمهایی که در گذشته در عید نوروز انجام میشد، بیان کرد: در اولین روز عید تمامی اهالی رشته پلو میپختند و مثل امروز نبود که پلوپزها و اجاقهای حاضری در دسترس مردم باشد. مردم با سختی و زحمت در حیاط خانههای خود، آجرها را روی هم گذاشته و آتش روشن میکردند و دیگ را روی آن گذاشته و پلو میپختند. این پلو تنها در دو روز از ایام سال پخته میشد، یکی در عید نوروز و دیگری در چهارشنبه آخر سال تهیه میشد.
وی ادامه میدهد: مردم در تعطیلات موجود در عید نوروز، دو سه روز بعد از عید که دید و بازدیدها تمام شد، سرگرم بازی با یکدیگر میشدند. چوگان، اسب سواری، کمر بازی و پلدستی نمونهای از بازیهای تیمی است که مردم در این روزها بازی میکردند.
خاماچی با بیان اینکه، شاد کردن دل نیازمندان و بیماران، از بهترین کارها در زمان عید است، خاطرنشان کرد: بعضی افراد نیز در این روزها به جای ریخت و پاش، با کارهای خیر دل بسیاری از انسانها و مخصوصا بیماران را خوشنود میکنند. در جشن نوروز نباید تشریفات زیادی لحاظ شود؛ چرا که همه نمیتواند مثل هم باشند.
وی، عید نوروز را یک سنت ارزشمند و اصیل نامید و در این خصوص گفت: این عید با تمامی آیینها و ویژگیهای زیبا و خاطرهانگیز خود توسط سازمان یونسکو به ثبت ملی رسیده و در جهان به رسمیت شناخته شده است و همچنین یکی از مهمترین حوادث جهانی است.
خاماچی در توصیه به کسانی که در عید نوروز به مسافرت میروند، بیان کرد: ما باید این روز را عزیز شمرده و در حفظ اصالت و پابرجایی آن بکوشیم، چرا که امروزه بعضی افراد به جای عمل کردن به این سنت خداپسندانه، عید نوروز را فرصتی برای مسافرت کرده و به جای صله رحم و دید و بازدید به مسافرت میروند در حالی که میتوانند در روزهای اول عید در خانه باشند و عید دیدینی کنند و بعد از آن به مسافرت بپردازند. مخصوصا باید بزرگترهای فامیل در خانه باشند، چرا که این رسم را بزرگترها بیشتر از هرکس دیگری میتوانند پابرجا نگه دارند و دیگران را نیز تشویق به این کار نمایند.
بنابر آنچه گفته شد، درمیابیم که ایران و ایرانی در طی سالها کارنامهی خوبی از جشنها و سنتهای باستانی به جای گذاشتهاند که هنوز هم نام و آوازه این رسمها طنین انداز گوش هر فرهنگ دوستی است، پس جای تامل است که در خصوص حفظ و اصالت این سنتها، جدیتر عمل کرده و نگذاریم رفتارهای نامناسب، اصالت و فلسفهی این روز را به مخاطره بیندازد |
- اطلس تاریخ ایران
- ظرفيت فراموش شده «اسب اصيل ايراني» در صنعت گردشگري
- ایران در لیست کشورهای «سفر ممنوع» قرار گرفت / جوسازیها؛ عامل اصلي كاهش گردشگران خارجي
- درباره سیاست های کنترل جمعیت : پیرشدن جمعیت ایران تهدید نیست / علی سرزعیم
- 28 مهرماه 1245 سالروز تولد ستار خان، سردار ملي
- واژگوني اتوبوس راهياننور، بروجن را عزادار كرد ۲۶دانشآموز راهیاننور کشته شدند، پاسخگوكيست؟
- 10 آسیب سبک زندگی در ایران
- نامه کريم سنجابي، شاپور بختيار و داريوش فروهر به محمدرضا پهلوي : تنها راه خلاصي از تنگناها ترک حکومت استبدادي است
- تاريخ«طهران» از ابتدا تا روزگار تختگاهي آقامحمدخان - (قسمت دوم)
- هفتم آبان ماه ۲۹ اکتبر صدور منشور حقوق بشر کورش، نه روز تولد
- از فوتبالیست شدن پگاه آهنگرانی تا بازگشت عمو نوروز... ایران به روایت تصویر
- به بهانه لغو مکرر کنسرت های موسیقی در شهرستان ها دل پردرد موسیقی و بی تفاوتی برخی از مدیرانش !
- یکی از اعضای اصلی ارکستر سمفونیک تهران : ارکستر سمفونیک تهران وجود خارجی ندارد
- 23 آبان 1294 مجلس سوم شوراي ملي منحل شد
- متن خطابه مظفرالدین شاه در گشایش نخستین مجلس شورای ملی
- اختصاصی ایلنا / بناهای تاریخی اصفهان در حال فروپاشی است
- رييس سازمان نهضت سوادآموزي کشور: ايران را به علت آمار بالاي بيسوادي ناقض حقوق بشر ميدانند
- مجله الکترونیکی سازمان ملل اعلام کرد: تبریز توسعهیافتهترین و زیباترین شهر ایران است
- ابراهیم آبادی بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر : سینمای ایران به برده داری شبیه شده است
- نماینده ولیفقیه در سپاه : دولت وحدت ملی ، ملغمه است / مهندسیمنطقیانتخابات وظیفهذاتیسپاه
- عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتگو با فرارو بررسی کرد : امکان «استیضاح» آقای رئیسجمهور؟!
- نقویان در جمع مردم یزد : با وجود اختلاس ۳ هزار میلیاردی ، میگویند این دولت پاکترین است
- توضيحات سایت هاشمی رفسنجانی در مورد انتخابات آزاد ٬ وحدت ملی و ... تا مصلحت نظام در انتخابات چه باشد ...
- (تصاویر) خانه امیرکبیر در حال تخریب !
- ديوان عدالت اداری کشور حکم سعید مرتضوی را مجددا ابطال كرد
- با انتشار نتایج یک نظرسنجی اعلام شد : نارضایتی 94 درصدی مردم از قیمت خودروهای داخلی
- پیشنهاد 700 هزارتومانی کارگران
- قیمت رسمی و آزاد همه خودرو های بازار
- (تصویر) جمعی از اعضای شورای انقلاب
- وقتی چهار عنصر حیاتی در شمعی روشن جمع می شود / جشن سده، سنت کهن ایرانیان
- چشم بهاری / خسرو طالبزاده
- فقط در ايران ماهواره ممنوع است / نتيجه يك پژوهش : ۶۰درصد مردم ماهواره دارند
- حذفهای درونحکومتی در ایران
- دکتر محمدرضا عارف، معاون اول دولت اصلاحات با حضور در وازت کشور برای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.
- هاشمي رفسنجانی : من خود ميدانم نباید ميآمدم / اﺯ ﻣﺮﺩﻡ ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﻢ ﻣﺎﯾﻮﺱ ﻧﺸﻮﻧﺪ
- صداقت عارف به دل نشست: اصلاحطلبی یعنی منزلت. منزلت یعنی آبرو و کرامت و شرافت همه ایرانیها
- بیانیه بیش از 280 چهره فرهنگی، هنری و رسانهای خطاب به عارف
- پيروزي بزرگ اصلاحطلبان و جناح اعتدال؛ با کسب حدود ۱۹میلیون و... شيخ دوستداشتني ديپلمات رئیسجمهور ايران شد، تبريك!
- به بهانه سالگرد عبرتانگيزترين رخداد تاريخ سياسي ايران / شصتمين سالگرد کودتاي 28 مرداد به روايت تاريخ
- یرواند آبراهامیان : تاریخ ایران مدرن / ارزیابی ریشهای تاریخ معاصر ایران مدرن
- یرواند آبراهامیان : ایران بین دو انقلاب / حلیل تأثیرات متقابل سازمانهای سیاسی و نیروهای اجتماعی ایران از سدهٔ نوزدهم میلادی تا انقلاب اسلامی 1357
- چکیده کتاب" ناحیه گرایی در ایران از منظر جغرافیای سیاسی" - بخش اول و بخش دوم
- دیالکتیک توسعهنیافتگی در تاریخ ایران / احمد سیف*
- بزرگداشت ایزد دوستی و پیمان : جشن مهرگان در آتشکده زرتشتیان کرمان /تصاویر
- نامه اعتراضی حامیان روحانی در بوشهر : تندروها مانع از انتخاب استاندار بومی می شوند
- حضرت آیتالله خامنهای : عمر مرحوم عسگراولادی درخدمت اسلام سپری شد
- پيام تسليت آيتالله هاشمیرفسنجانی به مناسبت درگذشت آقای عسكر اولادی : مبارزي كه با ايمان به حقانيت مبارزه امام (ره) و روحانيت عليه استبداد و استعمار، 13 سال زندان و شكنجه را تحمل کرد.
- دکتر حسن روحانی، رئیس کابینه دولت " تدبیر و امید " : یک درس عاشورا، مذاکره منطقی است
- دکتر حسن روحانی : به طور منظم به مردم گزارش میدهیم / دولت افتخار خود میداند که به مردم پاسخگو باشد
- سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات دولت تدبیر و امید : امنیت ریشه در فرهنگ و باورهای ایمانی دارد. / قرار گرفتن در مسیر اعتدال ویژگی امت اسلام و راه پیشگیری از افراط است.
- مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اصفهان: با تاریخ شگفتانگیز اصفهان آشنا هستم/ خوشحالم به این شهر که شهرت جهانی دارد سفر کردم
- دیپلماسی نوروز، اهرم مهم دیپلماسی عمومی ایران
- در جمع فعالان سیاسی اصولگرا / رییس جمهوری همگان را به وحدت برای حل مسایل کشور فراخواند
- برای ارزیابان یونسکو چه داریم؟ از جهانی شدن شوش چه بدست میآوریم؟
- از «رجايي دوران» تا «امیرکبیر ثاني» نشدن! شرایط و مقطع همیشه «حساس» ایران
- دبیر شورای عالی ایرانیان خارج از کشور: ۷درصد ایرانیان در خارجکشور زندگی میکنند
- يونسي، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتها: همه تاریخ ایران افتخارآمیز است
- رئیس انجمن جامعهشناسی ایران: جشن «نوروز» زمانی نماد دموکراسی بود
- رهبر انقلاب در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۴: سال ۹۴، سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی»/ آرزوهای بزرگ فراروی ایران با همکاری و اعتماد متقابل دولت و ملت دست یافتنی است
- رئیس جمهور در پیام نوروزی سال 94: دست به دست هم دهیم مجلسی را بسازیم شایسته این ملت/امروز مسابقه برای تفاهم با ایران به جای مسابقه برای تحریم ایران وجود دارد
- بیانیه مشترک پایانی مذاکرات هسته ای ایران و 5+1: هیچ یک از تاسیسات و فعالیت های مرتبط هسته ای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمی شود
- براي اولين بار رتبه 48 ايران در جذب گردشگر خارجي
- مزایا و معایب استانی شدن انتخابات مجلس
- ائتلاف داخلی، انسجام بین المللی
- با ابلاغ سیاست های کلی برنامه ششم توسعه؛ " موج 51 صنایع دستی " به راه افتاد
- به بهانه هفتم آبان؛ روز بزرگداشت کوروش/ چرا کوروش در سرزمین خود غریب است؟
- (بازخوانی) در سالروز تصویب قطعنامه 598 بررسی شد؛ نگاهی بر 2 تصمیم تاریخساز و دیپلماتیک ایران
- ایران در انتظار سونامی اصلاحات و اعتدال
- آخرین آمار منتخبان مردم تهران در مجلس دهم از سوی ستاد انتخابات کشور اعلام شد.
- اعلام نتایج نهایی خبرگان - تهران پيروزي ليست هاشمي؛ انتخابات مجلس خبرگان در حوزه استان تهران، شاهد شدیدترین رقابت میان دو لیست اصلی یعنی لیست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و لیست خبرگان مردم (به سرلیستی هاشمی) بود.
- آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی خاطرنشان کردند: مجلس آینده وظائف سنگینی برعهده خواهد داشت و امید است که نصاب پاسخگوئی در برابر خدا و مردم را همگان در آن مشاهده کنند.
- حجت الاسلام علی یونسی، مشاور رییس جمهوری: نوروز نماد اعتدال و آینده نگری ایرانیان است
- حكايت غريبي است نازنين! عزم راسخ براي محو جشنهاي ايراني!
- 29 اسفند؛ روز ملی شدن صنعت نفت ایران/ ملی شدن صنعت نفت و خلع ید به روایت تاریخ/ غلامحسین دهدشتی
- جشن نوروز از کجا آمده است؟ تنوع و تفاوت، چنان رشتهای ناگسستنی است که گویی دستان هنرمند تاریخ، ایران را با سبک اصیل همبستگی، زیبا و رنگین به هم بافته است.
- علیرضا قربانی در اینستاگرام خود نسبت به لغو کنسرتهای شهرام ناظری و کیهان کلهر در نیشابور واکنش نشان داد./ امروز چه عنصرى برتر و اثرگذارتر و فراگيرتر از موسيقى براى بيان اين مفاهيم فاخر و انسانى-اخلاقى در جامعه و ترويج آن موجود است؟
- جشن تیرگان؛ نشانهی روشنایی و خوش یمنی/ روزی که جان آرش تا مرزهای ایران پر کشید
- رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت:یکی از مشکلات پس از پیروزی انقلاب، چگونگی حفظ و نگهداری و حتی استفاده از مجموعه میراثهای فرهنگی کشور بود.که بعضیها نمیپسندیدند ابنیه های تاریخی مثل کاخ ها باقی بماند....
- ایراندخت، امروز به درخشش کیمیای سرزمینش میبالد. به دختری که شجاعانه و پرقدرت در میدان رقابت ظاهر شد و از نام و بلندای یاد ایران دفاع کرد.
- برجام ناوگان هوایی کشور را نو کرد/ ورود نخستین ایرباس نو پس از 38 سال
- حجت الاسلام والمسلمین محمد علی رحمانی از همراهان امام خمینی(س) و فرماندهی بسیج مستضعفین در دوران دفاع مقدس: امیدوارم برادران بسیجی هیچ وقت وابسته به گروه ها و تشکیلات حزبی خاصی نباشند و تنها در جهت دفاع از کشور، مردم و حفظ اسلام و انقلاب گام بردارند.